Geen objecten gevonden

Thuis bij Jan

Publicatiedatum: 12-07-2022

Zijn gezonde kleurtje verraadt dat hij veel buiten is. En dat klopt, want de 81-jarige Jan Adema is dagelijks buiten de deur actief voor verschillende soorten vrijwilligerswerk.

Jan Adema en zijn vouw Maaike Veldman wonen sinds 2016 in een nieuwe woning in de Sneeker wijk Noorderhoek. “Een levensloopbestendige woning”, vertelt hij, “dus we hoeven hier nooit meer weg. De kamer waar nu de eettafel staat, kan slaapkamer worden en dan heb je alles gelijkvloers, zonder drempels. Maar zo ver is het nog lang niet, we zijn gelukkig allebei fit en gezond en slapen lekker boven.”

Meneer Adema geniet al vanaf zijn 59e van zijn pensioen. “Ik werkte toen al 38 jaar bij het gasbedrijf en kreeg van mijn baas te horen ‘dat ik er wel uit kon’. Toen dat met een prima financiële regeling kon, heb ik daar ja op gezegd en sindsdien heb ik me geen moment verveeld.”

De dagen van meneer Adema zijn gevuld met sport (wandelen en twee keer per week tennissen) en vrijwilligerswerk. “Vrijwilligerswerk doe ik al sinds 1975”, zegt hij. “Van alles wat. Het begon met de oprichting van de Wijkvereniging waarvan ik voorzitter en later penningmeester werd. Van de huurdersvereniging Houkewier was ik eerst lid en later ook penningmeester. Momenteel ben ik vrijwilliger van Stichting Wijkplatform Noorderhoek, van Tennis Vereniging Nomi en van de Natuurontmoetingstuin.“

De Natuurontmoetingstuin is een park met een oppervlakte van 5000 m2, omsloten door scholen, de Poiesz en het AZC. Een oase in de woonwijk, met mooie bomen, planten en bloemen. Het gras ligt er netjes bij, wat te danken is aan meneer Adema. “Twee keer per week een rondje van anderhalf uur met de zitmaaier”, zegt hij. “Deze tuin onderhouden we met veertien vrijwilligers, waarvan drie bewoners van het AZC. We zijn trots op onze tuin, maar helaas wordt er regelmatig iets vernield. Daarom is de tuin nu beperkt open, van 10 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s middags.”

Dat zijn inzet als vrijwilliger wordt gewaardeerd, merkte hij toen hij met een smoes naar het stadhuis werd gelokt. “Ik dacht dat we daar zouden vergaderen voor het Wijkplatform. Maar opeens stond daar de burgemeester en zat mijn halve familie er. Tja, ik ben eigenlijk voor het blok gezet. Ik treed niet graag op de voorgrond en zo’n onderscheiding maakt me eigenlijk heel ongemakkelijk. Maar goed, dat ik gewaardeerd word is natuurlijk wel fijn.”

 

Deel deze pagina