Geen objecten gevonden

Thuis bij Lauw

Publicatiedatum: 11-05-2022

Het gesprek met Lauw Boender vindt plaats op de plek waar hij zich het meest thuis voelt: in zijn winkel aan Zuidend 14 in Sneek. Op 11 februari 2022 opende hij voor het eerst de deuren van zijn unieke schoenmakerij, waar reparatie en hergebruik hand in hand gaan. Sindsdien is hij daar zes dagen per week aan het werk met schoenreparaties, sleutelservice en de verkoop van vintage schoenen en mode.

Meteen bij binnenkomst voel je dat de ‘schoenlapper’ iemand is met een uitgesproken stijl. Je ziet het aan de kleine maar bijzondere collectie en merkt het zodra hij begint te vertellen: “Ik heb 30 jaar in Harlingen gewoond, voordat ik via Bolsward in Sneek terecht kwam. Van oorsprong ben ik grafisch vormgever. Toen de uitgeverij waar ik werkte failliet ging, raakte ik mijn baan kwijt en begon er een moeilijke periode. Kort gezegd: ik kwam op straat te staan en had bijna niks meer. Mijn platencollectie en mijn drumstel, dat was het wel. Nieuwe woonruimte kon ik niet 1-2-3 vinden en de woningcorporaties hadden lange wachtlijsten.”

“Gelukkig kon ik een nieuwe start maken door antikraak te gaan wonen in de oude Rabobank in Bolsward, in eigendom van Elkien. Daar heb ik 2,5 jaar met veel plezier gewoond. Ik had een mooie grote ruimte en leuke buren. Het voelde als kamperen. Omdat er meer mensen woonden die een beetje tussen wal en schip vielen, begrepen we elkaar. Antikraak is een prima concept maar je weet dat het maar tijdelijk is.”

“Vanuit Bolsward ben ik verhuisd naar een flat van Elkien aan de Potterzijlstraat in Sneek. Ook een prima plek en gelukkig met een garage en een berging. Want intussen had ik me omgeschoold tot schoenmaker en was ik de inboedel voor een eigen winkel aan het verzamelen. Via de Ambachtsacademie heb ik dit vak geleerd van een leermeester. Nu heb ik mijn eigen zaak, een droom die is uitgekomen. Ik had altijd al iets met mooie schoenen en werk graag met mijn handen. Nu kan ik dat combineren. Ook de afwisseling van rustig in mijn eentje werken en daarnaast contact hebben met mensen is fijn. Ik ben dan ook hartstikke trots op mijn winkel!”

Meer zien van Lauw? Hij plaatst regelmatig filmpjes op YouTube. Gewoon even zoeken op ‘Lauw Schoenmakerij Sneek’ en je ziet hem helemaal in zijn element.

Deel deze pagina