Thuis bij James

Leestijd: 2 min

“Ik wil hier de rest van mijn leven blijven”

Als er íemand is voor wie de rubrieksnaam ‘Thuis bij…’ toepasselijk is, is het James Lad wel. “Voor het eerst in mijn leven heb ik een echt thuis”, vertelt hij stralend. Vol trots toont hij zijn spiksplinternieuwe woning in Grou. 

Blij met de rust
Op het moment dat wij bij James langskomen, heeft hij nog maar een paar nachten in zijn nieuwe huis geslapen. De verhuizing is nog in volle gang, maar het begint er nu al gezellig uit te zien. “Ik heb nog nooit zo lekker geslapen”, verzucht James. “Het is hier ’s nachts zo heerlijk stil. Dat was in mijn vorige woning, een flat aan de Ahornstraat in Leeuwarden, wel anders. Daar was veel geluidsoverlast. Slaande deuren en herrie. Er was altijd wel iets waar ik wakker van werd. Grou is perfect voor mij, ik heb die rust echt nodig. Ik zit op mijn werk al genoeg in de drukte.” James is kraanmachinist bij de Onttiningsfabriek in Leeuwarden. Dit is een recyclingbedrijf van blikjes.”

Nigeria
James kwam op zijn 23e van Nigeria naar Nederland. Dat is ondertussen al 33 jaar geleden. Hij vond het hier meteen fijn, ondanks het koudere klimaat. James: “Ik was daar snel aan gewend. Bovendien is het hier in al de jaren steeds warmer geworden. Misschien lekker, maar niet goed. Klimaat en milieu vind ik belangrijk. Daarom ben ik ook heel blij dat dit huis gasloos is en bijna energieneutraal. Ik heb nu zonnepanelen en een warmtepomp. Helemaal geweldig!”

Tuin
Wat James ook voor het eerst in zijn leven heeft, is een tuin. Ook daar is hij heel blij mee. “Ik ben vroeger stratenmaker geweest, dus een terras aanleggen heb ik zo gedaan. Ik heb al met de buurman afgesproken dat we hekjes en dergelijke samen gaan doen en betalen. Alles is mooi en fijn aan dit huis en deze plek. Grou is een goed dorp. Ik wil hier de rest van mijn leven blijven.”