Geen objecten gevonden

Thuis bij Henk

Publicatiedatum: 10-11-2021

Henk van Eik is blij dat hij na ruim een jaar weer terug kan naar zijn eigen straat, het Cambuursterpad in Leeuwarden. Zijn oude woning viel onder het wijkvernieuwingsproject Schoppershofstraat e.o. en werd gesloopt. Tijdens de periode van sloop en nieuwbouw woonde hij in een wisselwoning in de buurt.

Dat de nieuwe woningen er zo uitzien en niet anders, is deels te danken aan de bewonerscommissie waar Henk zich met 6 anderen voor had aangemeld toen de plannen van Elkien concreet werden. “Als je mee kunt praten en beslissen, moet je daar altijd gebruik van maken”, vindt hij. “Veel mensen laten alles maar over zich heen komen en beginnen dan later te klagen. Wij hebben toch wel wat dingen kunnen bijsturen, zoals een deur minder in de muur in de kamer, de ramen in de voorgevel en de tuin. Het ‘mienskips’idee van Elkien met één grote binnentuin klinkt misschien wel mooi, maar wij wilden toch liever allemaal een eigen tuintje.”

Voor Henk is commissie- of bestuurswerk niks nieuws. Hij is actief voor verschillende stichtingen en verenigingen. Dat doet hij naast zijn fulltime baan als schipper op Veerpont De Burd in Grou. De pont over het Prinses Margrietkanaal verbindt het dorp Grou met het eiland De Burd. Dagelijks vaart hij vele malen heen en weer.

Henk woont sinds 1997 aan het Cambuursterpad en heeft geen moment overwogen om níet terug te komen. “De oude huizen waren van de jaren 20 van de vorige eeuw. Het zag er van buiten wel leuk uit, maar eigenlijk was het niet meer bewoonbaar. De vloeren bijvoorbeeld waren helemaal rot. Ik heb iemand die op visite was letterlijk met vloer en al omlaag zien zakken! De huizen waren te ver heen om nog op te knappen, zeker nu alles duurzamer moet. We hebben nu zonnepanelen, vloerverwarming en een goed geïsoleerd huis. Energieneutraal, als het goed is.”

Aan het nieuwe huis moet nog wel wat geklust worden, maar de verhuizing zal niet veel werk zijn. “Ik heb meer dan 80% van mijn rommel weggedaan toen ik naar de kleinere wisselwoning ging. En dat bevalt me prima. In een kleine woning moet niet teveel staan, anders voelt het nog veel kleiner.”

 

 

 

 

 

Deel deze pagina