Thuis bij Fred en Ilonka

Leestijd: 3 min

Hoe komt een ex-zeeman, ex-ambtenaar, ex-horecaportier en ex-bokser uit Scheveningen via Spanje terecht in Leeuwarden? Fred van Sante kan er uren over praten! (Maar zijn vrouw Ilonka zorgt wel dat hij zich bij de grote lijnen houdt.)

Fred en Ilonka wonen sinds oktober 2018 in een van de drie Eikenflats in de wijk Heechterp in Leeuwarden. De inrichting van hun woning op de negende verdieping verraadt een eigenzinnige stijl en levenshouding en dat blijkt ook uit de verhalen die ze vertellen.

 

Bekende Hagenees

Fred en Ilonka ontmoetten elkaar 18 jaar geleden in de Haagse horeca. Fred was in die tijd trainer in een boksschool en zelf ook een verdienstelijk bokser. “Ik was een bekende – en beruchte – Hagenees”, zegt hij met een grijns. “Als ik over de markt liep duurde het een uur voordat ik aan de overkant was; iedereen sprak me aan. Op een gegeven moment hadden we het daar wel gezien en zijn we naar Spanje vertrokken. We huurden een mooie villa in de bergen in Alhaurin el Grande. Met zwembad en sinaasappelboomgaard, prachtig. Maar we werden opgelicht door de huisbaas en zijn daarom verkast naar een appartement in de buurt van Malaga.”

 

Spanje

“We zouden bij mijn moeder, die in de buurt van Benidorm woonde, kerst gaan vieren”, neemt Ilonka het verhaal over. “Maar 10 dagen voor kerst overleed mijn stiefvader plotseling. Dat werd een verdrietige en hectische tijd én het zette ons aan het denken: wat als er met een van ons twee iets gebeurt? We waren niet getrouwd en als je dan in het buitenland zit, wordt het erg moeilijk allemaal. Toen besloten we terug te gaan naar Nederland om te trouwen en woonruimte te zoeken. En dat bleek nog niet zo makkelijk. Overal wachtlijsten!” Fred: “Ja, we konden terecht op een camping in de bible belt, maar dat past niet zo bij ons. Iemand zei dat we in het zuiden of noorden van het land de meeste kans hadden en zo kwamen we terecht bij Elkien.”

 

Met niks begonnen

“In het begin was het vreselijk hier”, vertelt Ilonka. “Het was hartstikke smerig en behoorlijk verwaarloosd. Spullen hadden we niet. We sliepen op een matras zo op de betonnen vloer. Gelukkig maar één weekend. Via via kregen we gratis meubels en bij de kringloop kochten we de andere hoognodige spullen. Gaandeweg konden we ook weer oude meubels weggeven en nieuwe meubels kopen. Nu hebben we het goed voor elkaar.”

 

Bewonerscommissie

Fred en Ilonka zijn de afgelopen jaren niet alleen met hun eigen woongenot bezig geweest. Ze richtten samen met de buurvrouw een bewonerscommissie op voor de drie Eikenflats van Elkien. “Ilonka, ik en nog twee leden vormen de commissie”, vertelt Fred. “We bedenken van alles om het voor de bewoners wat leuker te maken. Er is veel armoede hier. Dat merkten we bijvoorbeeld toen we met oudjaar oliebollen uitdeelden. Of toen wij samen met Elkien een patatje aanboden in ruil voor het inleveren van grof vuil. Samen met Elkien hebben we al best mooie dingen voor elkaar gekregen. En we hebben ook  goed contact met de wijkagent. We willen het hier gezellig houden en mensen achter de geraniums vandaan krijgen. Wensen die nu op ons lijstje staan zijn zonweringen op de balkons, een deurbel met camera bij de entree en speeltoestellen voor de kinderen tussen de flats. We willen ons gewoon inzetten voor de saamhorigheid in onze buurt!”