Thuis bij Fonger

Leestijd: 3 min

Het leven van Fonger Ploegstra is de afgelopen maanden compleet veranderd. Na bijna

45 jaar full time werken, is hij met pensioen. Bovendien vertrok hij na 40 jaar uit zijn huurwoning in Witmarsum.

Sinds 1 januari 2022 bouwde Fonger Ploegstra zijn werkzaamheden als notarisklerk (juridisch medewerker van een notariskantoor) al af. Tientallen jaren werkte hij full time op een notariskantoor. Tot 2014 in Makkum en daarna in Bolsward. “Een strak ritme”, zegt hij. “Elke dag de wekker om kwart voor 7, half 9 aan de slag en ’s middags half 6 weer thuis. In de maanden dat ik aan het afbouwen was, ging die starre regelmaat er al uit. Ook had ik nog veel verlofdagen die ik in die periode mooi kon opmaken. Ik ben 66 en over een paar maanden krijg ik AOW. Maar ik geniet nu al van de vrijheid. Ik mag graag fietsen en het is fijn om de tijd te hebben voor een praatje hier en daar.”

Stoppen met werken is zoals gezegd niet de enige verandering. Er stond ook een verhuizing op stapel. Fonger: “Per 1 september heb ik de huur opgezegd. Nu woon ik samen met mijn vriendin in Alphen aan den Rijn. Zij werkte als leerkracht in het basisonderwijs en is sinds de zomer ook met pensioen. We kennen elkaar al 12 jaar en hadden al die tijd een weekendrelatie.

De datum 1 september is niet geheel willekeurig. Het is de datum waarop Van Wijnen, in opdracht van Elkien, is begonnen met groot onderhoud van zijn woning in Witmarsum. Fonger: “Het wordt een grondige renovatie, die een week of vijf in beslag neemt. Het huis heeft alleen dubbel glas in de voor- en achterkamer, gaskachels en is slecht geïsoleerd. Ook de douche en het toilet zijn behoorlijk gedateerd. Ik heb in voorbereiding op de werkzaamheden gezegd dat ik de woning voor 1 september leeg zou opleveren. Dan kunnen ze makkelijker aan het werk. Voorlopig wonen mijn vriendin en ik samen in haar koopwoning in Alphen aan den Rijn. Van daaruit gaan we op ons gemak op zoek naar een eigen huis in Friesland. Ja, veel veranderingen. Van huur naar koop, van werken naar pensioen, van Friesland naar Zuid-Holland en van alleen wonen naar samen.”

Iemand die 40 jaar in dezelfde woning heeft gewoond, moet haast wel een tevreden huurder zijn. Dat klopt ook wel, maar toch heeft Fonger wel een paar punten van aandacht voor Elkien: “De woningcorporatie is steeds groter geworden en daarmee een stuk minder persoonlijk. Vroeger kende je de medewerker op kantoor en de timmerman die de klusjes deed. Dat is niet meer zo. Ook vind ik dat je als verhuurder je huurders moet ontzorgen. Dus niet wachten tot er een klacht of reparatieverzoek komt, maar eens in de zoveel jaar langsgaan om te kijken of de woning nog voldoet aan de veranderende tijden. Ik heb in de hele woonkamer bijvoorbeeld maar twee stopcontacten. Dat was vroeger genoeg, maar nu niet meer. Het zijn kleine dingetjes, maar daar zou Elkien best wat meer aandacht voor mogen hebben. Maar al met al heb ik hier 40 jaar met veel plezier gewoond!”