Spektakel aan de Julianalaan: achttien warmtepompen geplaatst

Leestijd: 2 min

Dinsdagochtend 8 juni brak een bijzonder moment aan, aan de Julianalaan. Een enorme kraan hees een stalen frame met daarop twee units voor elk 9 warmtepompen op het dak van een blok woningen van Elkien. De in totaal 18 warmtepompen voorzien binnenkort 270 woningen aan de Julianalaan en Breitnerstraat van verwarming en warm water.

Woningverbetering
Het plaatsen van dit warmtesysteem is onderdeel van een groot woningverbetering project dat Elkien samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma uitvoert. De 270 portiekwoningen uit 1959 krijgen een nieuwe keuken, douche en toilet, kozijnen met triple glas, isolatie en 4 zonnepanelen. Ook worden de portieken opgeknapt en het schilderwerk rondom gedaan. Daarnaast komt er dus een installatie op het dak die er voor zorgt dat de woningen gasloos en CO2 neutraal worden.

Uniek collectief warmtesysteem
Uniek aan dit project is het collectieve warmtesysteem waarop alle 270 woningen worden aangesloten. De eerste 17 woningen nog voor de zomervakantie. Elkien is eigenaar van de installatie en daarmee warmteleverancier. Iedere woning krijgt een boiler, 4 zonnepanelen en een eigen energiemeter.

Wat zijn de voordelen?
Het collectieve gebruik van de warmtepompen is goedkoper dan het installeren van een warmtepomp in iedere woning. Door de grootschalige inkoop van energie en het rendement van de warmtepompen en de zonnepanelen kan Elkien de bewoners een lage energieprijs aanbieden. De opgewekte stroom is bovendien helemaal ‘groen’. Het loont nog steeds om zuinig om te gaan met deze duurzame energie. De afrekening is namelijk per verbruik per woning. Alle bewoners krijgen begeleiding in het zo efficiënt mogelijk omgaan met hun nieuwe installatie. Ketenmanager Arend Hoekstra van Elkien: “Door de ketensamenwerking met BGDD en co-makers, realiseren we een optimale en duurzame energieoplossing voor dit complex en de bewoners”.