Geen objecten gevonden

Renovatie Oud Sint Anthony Gasthuis Leeuwarden afgerond

Publicatiedatum: 12-03-2020

De steigers en de winddoeken rondom het hoofdgebouw van het Oud Sint Anthony Gasthuis in de Grote Kerkstraat in Leeuwarden zijn weg. De renovatie van het historische complex uit 1877 in de Leeuwarder binnenstad is afgerond. Leeuwarden heeft er een parel bij.

De renovatie is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen afdeling monumentenzorg van gemeente Leeuwarden, Zaanderwijk en Elkien. Het begon allemaal met een grondige bouwkundige inspectie van de totale buitenschil, waarbij van alles aan het licht kwam.

Elkien kocht het complex in 1987 en heeft het ingrijpend verbouwd om er sociale huurappartementen te realiseren. De originele gevel bleef bewaard, maar de hele binnenzijde van het gebouw is aangepast en was nu toe aan grootschalig onderhoud. Het plan van aanpak vereiste maatwerk. Hoe behoud je de cultuurhistorishe waarde van een monument terwijl je duurzame en energiebesparende ingrepen doet?

Omdat we te maken hadden met een Rijksmonument had de renovatie nogal wat voeten in aarde. Divers gespecialiseerde bedrijven werden ingeschakeld. Een hele klus was ook het vervangen het enkel glas en de gebogen ramen op de hoeken. Alle historische kozijnen hadden andere maten. Geen raam was gelijk.

Ook de toeganspoort van het gebouw kreeg een opfrisbeurt. De cijfers, letters en klok op de gevel en de kappen van de beide lantaarns zijn opnieuw verguld. Ook is de vlaggenmast teruggeplaatst en zijn er sfeervolle LED pitten in de lantaarns gedraaid.

Woensdag 11 maart is als een kers op de taart, ook nog een reproductie van de 4 meter hoge originele windvaan op het dak geplaatst. Het Oud Sint Anthony Gasthuis krijgt als allereerste gebouw in Leeuwarden de officiƫle status van rijksmonument. Een resultaat om trots op te zijn!

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden