Geen objecten gevonden

Onthulling informatiebord Cambuursterpad Leeuwarden

Publicatiedatum: 07-10-2021

Afgelopen woensdag 6 oktober onthulden directeur-bestuurder Peter van de Weg en huurder Kees Dijkstra een informatiebord aan het Cambuursterpad in Leeuwarden. Voordat we zijn gestart met de bouw van 24 energie neutrale woningen op deze plek hebben we in november uitgebreid archeologisch onderzoek laten doen. We wisten immers dat we aan het werk waren, op een voor Leeuwarden historisch belangrijke plek.

Kees Dijkstra
Mede onthuller Kees Dijkstra huurt al 31 jaar een woning bij Elkien. Na de sloop van zijn oude woning aan de Schoppershofstraat woonde hij tijdelijk ergens anders. Toen de nieuwe huizen werden opgeleverd, keerde hij meteen terug naar zijn vertrouwde stek. Hij woont nu op precies dezelfde plek als voorheen maar dan in een hele nieuwe woning die hem heel goed bevalt. Hij was als huurder van het eerste uur dé aangewezen persoon om het bord te onthullen.

De familie Van Cammingha
Op de plek waar nu de 24 nieuwe woningen staan, bevond zich vroeger het burgterrein dat hoorde bij Camminghaburg, ook wel slot Cambuur genoemd. Het was in de 15de en 16de eeuw het buitenverblijf van de familie Van Camminga, de machtigste familie die Leeuwarden ooit gekend heeft. De familie is naamgever van onder andere voetbalclub SC Cambuur, het Cambuursterpad en de wijk Cammingaburen in Leeuwarden.

Bijzondere vondsten
Tijdens het archeologische onderzoek zijn veel bijzondere vondsten gedaan. In de bodem bleken resten te zitten van de oprijlaan die toegang gaf tot het voorhof van het terrein. Naast de oprijlaan werden onder andere munten, gebruiksvoorwerpen, fragmenten van een boekbeslag en hoefijzers gevonden. Heel bijzonder was een leren babyschoentje. 

Eten in het verleden
Ten westen van de oprijlaan troffen de archeologen grote afvalkuilen aan. Die bleken een schat aan informatie op te leveren. Naast grote hoeveelheden aardewerk werden ook dierlijke resten gevonden van varkens, vogels, vissen en wild. Het vertelt ons veel over de eetgewoontes van de Van Cammingha's en hun gasten. Uit de vondst van zwanenbotten blijkt dat de familie het zogenaamde 'zwanenrecht' had. Alleen de adel had in die tijd 'het recht' om zwanen te houden en te eten.

Informatiebord
Voldoende reden voor Elkien om een mooi informatiebord te ontwikkelen als blijvende herinnering. Want waar we werken aan de toekomst voor onze huurder, koesteren we ook het verleden.

 

 

 

Deel deze pagina