Geen objecten gevonden

Minister Hugo de Jonge op bezoek bij ketenpartner Bouwgroep Dijkstra Draisma

Publicatiedatum: 24-01-2023

Minister Hugo de Jonge was maandag 23 januari op bezoek in de fabriek van Bouwgroep Dijkstra Draisma in Dokkum. Hij bekeek daar als eerste de houten woning die meer CO2 opslaat dan uitstoot. Peter van de Weg van Elkien was op uitnodiging aanwezig en besprak onder andere de opdracht die woningcorporaties hebben om het woningtekort aan te pakken.

Woningen realiseren die goed zijn voor bewoners, bedrijven én het klimaat? Minister de Jonge werd tijdens het werkbezoek uitgebreid geïnformeerd over wat er allemaal al mogelijk is. Directeur Biense Dijkstra liet zien dat de Friezen graag de daad bij het woord voegen en toonde met gepaste trots de houten woning, die CO2 opslaat en stikstofneutraal geproduceerd wordt.

Een bewoonbare wereld voor volgende generaties
Biense Dijkstra zeg hier over: “Wij vinden het heel belangrijk om bij te dragen aan een bewoonbare wereld voor de volgende generaties. In onze fabriek worden al sinds 2017 industriële woningen geproduceerd, met behulp van robots. De woningen worden continue doorontwikkeld. Dit heeft geresulteerd in deze houten woning, die volledig geïsoleerd is met biobased isolatiematerialen." De modelwoning op het terrein van Dijkstra Draisma bevat zelfs vier verschillende soorten natuurlijke isolatiematerialen: lisdodde, vlas, hennep en miscanthus. “Het mooie is dat we deze materialen in onze eigen regio verbouwen. Hiermee stimuleren we de circulaire economie, maken we gebruik van korte ketens en bieden we agrariërs een alternatief verdienmodel. Daarnaast biedt biobased bouwen ruimte voor stikstofreductie. En dat is hard nodig voor de bouwopgave in Nederland. Bovendien draagt het bij aan het aanpakken van het klimaatprobleem."

Snelheid geboden
En snelheid is nodig. Zeker met de ambitie van minister De Jonge om 900.000 nieuwe woningen te realiseren. Tijdens het werkbezoek sprak de minister met de aanwezigen over het woningtekort en over de mogelijkheden om de industriële en biobased bouw verder vooruit te helpen.

De rol van woningcorporaties
Directeur bestuurder Peter van de Weg van Elkien vult aan: "Wij zijn ons als woningcorporaties ook erg bewust van de landelijke opgave om meer energiezuinige woningen te realiseren. Wij werken al jaren samen in de keten met Bouwgroep Dijkstra Draisma. Omdat zij in staat zijn dit soort innovatieve en duurzame woningen te ontwikkelen, kunnen wij betaalbare woningen realiseren voor onze doelgroep. En het is natuurlijk prachtig dat dit ook nog eens op zo'n circulaire manier gebeurt. Zo geven we samen thuis".

Hugo de Jonge
Minister de Jonge: “Dijkstra Draisma is een fantastisch innovatief bedrijf, gespecialiseerd in fabrieksmatig en circulair bouwen. Woningen worden razendsnel geproduceerd in de fabriek in Dokkum en op locatie gemonteerd. Deze manier van bouwen biedt een geweldige kans voor het versnellen van de woningbouw, vooral ook op een duurzame manier. De gebruikte biobased isolatiematerialen worden door boeren uit de regio verbouwd. En dat leidt naast een veel duurzamere manier van bouwen, ook tot een nieuw verdienmodel voor boeren.”

 

 

Deel deze pagina