Archeologische vondsten op bouwterrein Cambuursterpad Leeuwarden

Publicatiedatum: 04-11-2020

Op dit moment zijn we bezig met een nieuwbouwproject in de wijk Oud-Oost in de buurt van het Cambuurstadion in Leeuwarden. Omdat de nieuwe woningen op een voor Leeuwarden belangrijke historische plek gebouwd worden, vindt er eerst een archeologisch onderzoek plaats. Tijdens dit onderzoek zijn restanten van het burgterrein van Camminghaburg aangetroffen. Denk hierbij aan grachten die de oprijlaan naar de burg flankeerden en verschillende objecten.

Wijkvernieuwing
De 29 woningen uit 1924 aan de Schoppershofstraat, de Kalverstraat en het Cambuursterpad voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Er worden na sloop 24 nieuwe energie neutrale woningen gebouwd in samenwerking met Lont. Bij aanvang was er al een vermoeden dat er wel eens iets moois in de grond kon zitten op deze plek. De locatie maakt namelijk deel uit van het burgterrein van Camminghaburg dat vrij uitgestrekt was en in 1810 is gesloopt. Nu de woningen gesloopt zijn en de grond braak ligt, vindt er archeologisch onderzoek plaats. Meer informatie over dit project.

Archeologisch onderzoek
Ingenieursbureau Mug voert het onderzoek voor ons uit. Cuno Koopstra van Mug zegt er het volgende over: “We hebben een oude kaart over het huidige stratenplan gelegd. Zo konden we de locaties van de sleuven die we graven voor het onderzoek heel precies bepalen. De verwachting dat er overblijfselen van grachten en bijgebouwen aangetroffen zouden worden die bij het burgterrein horen, is nu bevestigd”. Naast veel bouwmaterialen als tegels en stenen komen er ook veel fragmenten van gebruiksvoorwerpen uit de grond. Deze zijn te relateren aan mensen die de oprijlaan naar de burg gebruikten. Denk hierbij aan klein gebruiksgoed, fragmenten van aardewerk en kookgerei, kleipijpen, restanten van paardentuig, een slotplaat en fragmenten van een boekbeslag. Ook zijn er zilveren munten en duiten uit Fryslân en Groningen gevonden. En heel bijzonder is een klein leren babyschoentje.

De bewoners van nu
Voor de bewoners van de 29 woningen die gesloopt zijn, is er een sociaal plan. Ze zijn ondertussen allemaal door Elkien geherhuisvest. De meeste van hen zijn in de buurt blijven wonen. Zes daarvan hebben aangegeven straks terug te willen keren in de nieuwe woningen.

De bewoners van toen
Nog veel straten en wijknamen en zelfs de voetbalclub van Leeuwarden herinneren ons aan de Van Cammingha’s. Ze waren een van de machtigste families van Leeuwarden. Ze woonden in de burg die in 1510 na verwoesting weer werd opgebouwd. Ook hadden ze een aantal woningen in de stad. De vondsten tonen aan dat de familie erg rijk geweest moet zijn.

Nieuwbouw
Het archeologisch onderzoek duurt drie weken. De nieuwe woningen worden naar verwachting volgens planning opgeleverd voor de bouwvak.

Op de foto een afbeelding van Camminghaburg vlak voor de sloop in 1810.

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden