Elkien is Iedereen
Elkien is Iedereen

Bolsward

Dorpnummer 163
Dorpnaam Bolsward
Winkels waar
Rijdende winkel waar
Sportvelden waar
Scholen waar
Ziekenhuis onwaar
Dokterspost onwaar
Huisarts waar
Tandarts waar
Dierenarts waar
Apotheek waar
Bibliotheek / bus waar
Park waar
Speeltuin waar
Fietsgebied waar
Zwembad waar
Jachthaven onwaar
Sportverenigingen waar
Camping waar
Treinverbinding onwaar
Busverbinding waar
Restaurants waar
Museum waar
Multi functioneel centr. waar
Dorpshuis onwaar
VVV waar
Wijkcentrum  
Kerk waar
Banken waar
Postkantoor waar
Beschrijving

Het Friese Bolsward is een kleine, stedelijke gemeente van 9.730 inwoners en 942ha. De gemeente ligt aan de A7, nabij de Afsluitdijk en heeft een centrumfunctie voor de Friese Greidhoek. De rijke historie als Hanzestad geeft Bolsward een voornaam en sfeervol karakter. U vindt hier alles dat u van een kleine, historische stad verwachten mag. Een veelzijdig winkelbestand en de nodige voorzieningen voor gezondheidszorg en ouderen. Het aantal verenigingen in Bolsward is indrukwekkend.

 

Ook op het gebied van cultuur en evenementen heeft deze stad veel te bieden. De rijke geschiedenis heeft haar sporen nagelaten. Het kleine stadje telt alleen al drie kerken die het bezichtigen waard zijn.

Het gezellige centrum van Bolsward is een ideaal rustpunt in elke fiets- en wandelroute.

 

Op tweede Pinksterdag vertrekken ieder jaar zo’n 15.000 fietsers ’s morgens vroeg uit Bolsward voor de Elfstedenrijwieltocht. De Heamieldagen (hooimaaltijddagen), een vier dagen durend oogstdankfeest waaraan een internationaal folkloristisch dansfestival is gekoppeld, wordt in juni gehouden. Tot slot kent Bolsward begin oktober een traditionele jaarmarkt, genaamd de Bolletongersdei (Stierendonderdag). Er zijn goede verbindingen met Sneek en Leeuwarden.

 

De wijk Altenburg bevindt zich in het Noordoosten van de stad Bolsward, boven de wijken Eekwerd en Eekwerd II. Wijk Altenburg heeft zelf weinig voorzieningen en is dus aangewezen op de andere wijken.

 

De wijken Eekwerd I & Eekwerd II vindt u ten noorden van het Centrum. De sporthal "De Middelzee" in de woonwijk Eekwerd II, biedt onderdak aan uiteenlopende sporten, maar dient ook regelmatig als plaats voor culturele festiviteiten.

 

In het zuidoosten van de stad Bolsward ligt de wijk Parkplan. De doorgaande Snekerweg loopt door het midden van de wijk. Parkplan grenst aan het Julianapark

 

De Wijk Fugelkrite vindt u in het oosten van Bolsward. Fugelkrite, een wijk met veel nieuwbouw, is zeer waterrijk. Aan de oostkant van de wijk bevindt zich een natuurplan.

 

Het gezellige centrum van Bolsward ademt nog steeds de sfeer van 550 jaar geleden uit dankzij de prachtig gerestaureerde panden en de fraaie gevels. De Appelmarkt, Markstraat en Marktplein zijn dan ook een fraai decor tijdens evenementen zoals het straattheater, ringsteken en popconcerten. Het Centrum is echt het hart van de stad Bolsward en hier bevinden zich de meeste voorzieningen.

 

De wijken Noord I en II liggen naast het Centrum in het westen van Bolsward.

 

Zoals de naam van de wijk al weergeeft vindt u Wijk Zuid in het zuiden van Bolsward. Aan de oostkant van de wijk grenst het Julianapark. Aan de westkant ligt het Industrieterrein ‘De Wymerts’. Wijk Zuid is in 1999 totaal gerenoveerd. Welkom, de bewoners en de Gemeente Bolsward hebben deze vooroorlogse wijk een totaal nieuw aangezicht gegeven.

 

Meer informatie over Bolsward

Foto1  
Foto2  
Plattegrond  
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.