Elkien is Iedereen
Elkien is Iedereen
23-04-2013

Zagen op grote hoogte

Maandag 22 april is er gestart met het afzagen van de eerste galerij van de middelste Eikenflat. Heijmans Bouw uit Drachten zaagt de komende twee weken de galerijen van de middelste Eikenflat, 10 etages hoog,  in Leeuwarden.

Met een rijdende diamantzaag worden de platen van gewapend beton losgemaakt. Per galerij gaat het om 8 platen van circa 6 meter per stuk. De kraan zorgt ervoor dat de platen met een speciale hijsconstructie veilig opgevangen en weggetakeld worden. De zager is uiteraard met een veiligheidslijn bevestigd aan de gevel.

 

 

De komende twee weken worden de galerijen van de middelste Eikenflat  afgezaagd. Daarna start Heijmans met de montage van de nieuwe galerijen. Deze bestaan uit een nieuwe fundering met boorpalen, een stalen draagconstructie met nieuwe galerijplaten van beton en een aluminium hekwerk.

 

Uit onderzoek in het voorjaar van 2012 naar de draagconstructies van de Eikenflats bleek dat het noodzakelijk was om de galerijen van de drie flats te vervangen. De constructie voldoet niet voor de lange termijn. Naast de galerijvervanging worden de daken van nieuwe dakbedekking voorzien en worden de galerij- en kopgevels geïsoleerd. Tevens krijgt de seniorenflat (flat 1) kunststof kozijnen.

 

De werkzaamheden worden in drie fasen uitgevoerd. De meeste bewoners van de middelste flat zijn verhuisd naar een tijdelijke woning in één van de andere Eikenflats, om in de zomer weer terug te keren naar hun eigen woning. Een kleine groep is definitief verhuisd naar een andere woning in de stad. In september volgen de werkzaamheden aan flat 3 (Fiersicht) en in het voorjaar van 2014 volgt Flat 1 (Frijsicht).

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.