Hollanderwijk

In het tweede kwartaal van 2022 starten we met onderhoudswerkzaamheden in de Leeuwarder Hollanderwijk. Deze wijk ligt direct achter het centraal station en is een van de mooiste authentieke wijken van de stad. Het is een beschermd stadsgezicht en sinds 2002 een Rijksmonument. De wijk is ontworpen door de Friese architect W.C. de Groot en opgeleverd in 1915. In mei 2022 starten we met onderhoudswerkzaamheden aan 177 woningen in deze wijk. De werkzaamheden worden uitgevoerd door onze ketenpartner Lont.
 

Toen en nu

De Hollanderwijk ontstond door een samenwerking van Gemeente Leeuwarden en de Vereeniging voor Volkshuisvesting. Een van de rechtsvoorgangers van Elkien. Arbeiders leefden begin twintigste eeuw vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De Hollanderhof die deel uitmaakt van de Hollanderwijk bestond uit 101 kleine woningen met een woonkamer / keuken en twee of drie slaapkamers met bedsteden. De huizen hadden geen stromend water en tot in de jaren 60 van de vorige eeuw hadden de bewoners zelfs geen wc. Hoewel de woningen van binnen zijn aangepast, is het straatbeeld in al die jaren nagenoeg gelijk gebleven. Voor 2022 staan er onderhoudswerkzaamheden op de planning.
 

Akkoord van de bewoners

In het voorjaar van 2022 ontvingen alle bewoners een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Deze bijeenkomsten waren in de modelwoning aan de Hollanderstraat 10. In deze woning is te zien welke werkzaamheden we allemaal uitvoeren. Is 70% van de huurders in de wijk akkoord met de plannen? Dan gaan we aan de slag.

We gaan binnen en buiten met de woningen aan de slag.

Het dak

Buiten vervangen we bijvoorbeeld het dak. En omdat het om monumenten gaat, zorgen we er voor dat de woningen er van buiten wel hetzelfde uit blijven zien. Daarom hebben we heel zorgvuldig de juiste dakpannen gekozen die dezelfde uitstraling hebben als de oude. Onder deze nieuwe dakpannen worden ook de daken geïsoleerd. En de bestaande dakramen worden vervangen. Daarnaast vervangen we goten en pakken we de dakkapellen aan.

Ramen en glas

De ramen in de dakkapellen vervangen we door HR++ glas. Het isolatieglas in de rest van de woning wordt ook vervangen door HR++ glas en zogenaamd vacuümglas. Dit is speciaal glas dat vooral in monumenten gebruikt wordt.

Mechanische ventilatie

Alle woningen worden geïsoleerd en krijgen mechanische ventilatie. Goed ventileren is nodig om vocht en schimmel tegen te gaan. In de badkamer, het toilet en de keuken worden ventielen geplaatst voor het afzuigen van lucht. De mechanische ventilatie werkt alleen als er voldoende frisse lucht in de woning komt. Daarom krijgt een aantal ramen roosters voor luchttoevoer. De roosters werken vanzelf. Als de wind vol op het rooster blaast, gaat het vanzelf dicht. 

Wilt u precies weten wat we allemaal nog meer gaan doen?

Bekijk dan hier de projectpagina over de werkzaamheden in de Hollanderwijk.

Thuis bij Wies

In de Hollanderstraat woont Wies. Ze woont er al ruim 9 jaar. "De eerste 7 jaar was ik hier niet gelukkig. Maar nu krijgen ze me hier niet meer weg. Dit is echt mijn paleisje". Naast de voordeur van Wies staat dan ook een bord met de tekst: Te plak. 

Meer weten over Wies of andere verhalen van huurders lezen? Kijk dan eens op onze 'Thuis bij' pagina.

Deel deze pagina